Tips en trucs

Op deze pagina geef ik handige tips over hout, meubelmaken en interieurbouw.

Extra vierkante meters displayruimte voor boekhandel

Van boekhandel Van Ravenswaay in Bunnik kreeg ik dit jaar een mooie opdracht die ik met veel plezier heb vervuld. De eigenaren gaven aan graag extra ruimte te willen voor het tonen van de boeken. Ik leverde hen twee nieuwe tafels waardoor zij in één keer beschikten over extra vierkante meters.

Daarnaast vroegen zij mij om de bestaande tafels te voorzien van nieuwe poten. Dit gaf meer eenheid in het interieur.

De reacties van de klanten waren zeer positief. David en Lisa, nogmaals dank voor de prettige samenwerking en heel leuk dat mij als Bunnikse zelfstandige deze opdracht gegund werd.

Antieke tabakspot restaureren

Restauratie antieke tabakspot ‘Kun jij deze tabakspot restaureren,’ vroeg één van mijn opdrachtgevers mij vorige week. Voor mij op tafel lag een stapeltje stukjes hout van mahonie en essen. Samen met het deksel en de voet van de pot was dit in de 18e eeuw een prachtig tafelstuk.

De tabakspot werd gebruikt om tabak droog in te bewaren. Als het tijd werd voor een ‘rokertje’ kwam de pot op tafel. Net als bij andere voorwerpen gold ook voor de tabakspot: hoe mooier, hoe beter het stuk kon worden gebruikt om mee te pronken.Restauratie antieke tabakspot

Deze tabakspot dateert waarschijnlijk uit het einde van de 18e eeuw en is al sinds die tijd in de familie. Door deze puzzel uit de 18e eeuw in de 21e eeuw weer in elkaar te zetten, ontdekte ik een aantal bijzondere kanten van het ambacht. Zo heeft mijn vakbroeder 250 jaar geleden gebruik gemaakt van een houtdraaibank. Hij heeft eerst alle blokjes vierkant uitgezaagd en tegen elkaar gelijmd en daarna in de vorm gedraaid van de huidige pot. Geen van de stukjes was gelijk, de hoeken waren allemaal anders.

De puzzel zit weer in elkaar. Het heeft me ongeveer 3 uur gekost.

Ronde mal frezen uit MDF

In dit videoblog laat ik stap voor stap zien hoe ik een houten plafondlamp maak voor een kinderkamer. Het is een eigen ontwerp, gebaseerd op het idee van een 9-jarige jongen die graag een lamp met een sterrenhemel wil.
Dit blog bevat tevens allerhande weetjes op het gebied van houtbewerking.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DgNPrJnHNDE[/youtube]

Constructie plafondlamp

Ik werk aan een plafondlamp voor een kinderkamer. In dit videoblog zie je hoe ik de constructie in gedachten heb. Ook krijg je een indruk van het ontwerp van deze – zelf ontworpen – Sterrenbeeldlamp.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d30KoJFPU_8[/youtube]

 

Slechte muren

De opdracht was om een nieuw kastinterieur te maken in een bestaande vaste kast. Een bijkomend probleem was dat de muren van dusdanige kwaliteit waren dat je er niets in kon bevestigen (stenen met cement en hoogovenslakken oid).

Mijn oplossing was om de wanden van multiplex te maken die tegen de muren geklemd werden door de planken. Het werd een stabiele en vaste constructie zonder één plug. De opdrachtgever was erg tevreden met de oplossing en het gaf mij voldoening dat het werkte.

Meditatiebankje van hout

Duizenden voetstappen hebben het hout gepolijst, toen het nog onderdeel was van de trap in een woning. Nu is het een meditatiebankje, vervaardigd uit 40 jaar oude mahonie traptreden. Hergebruikt hout dus, behandeld met twee lagen zuivere plantaardige olie. Mooi toch, zo’n nieuwe bestemming?

De bankjes worden door mij gemaakt in diverse  maten en modellen. Maatwerk is mogelijk.

Ik heb nog traptreden over, dus als je andere ideeën hebt… Upload je schets via mijn Facebook-pagina en het origineelste idee maak ik – wel zelf ophalen :).

Antislip op gladde trap

Gladde trappen zijn gevaarlijk, vooral voor kinderen en ouderen. Traptreden worden soms beplakt met tapijttegels die vaak geen schoonheidsprijs verdienen. Een veel betere en fraaiere methode is het toepassen van antislip rubber, dat in de treden wordt gefreesd. Vraag gerust een offerte aan; voor de kosten hoeft u het niet te laten. Het plaatsen van antislip strips kost u ruwweg € 375,00 exclusief BTW.

Onderhoudscheck van uw huis

Door een onderhoudscheck te laten uitvoeren, zeg maar een APK voor uw woning, voorkomt u verrassingen. Tijdens de check worden schilderwerk, gevels, kozijnen, glas, dakbedekking, enzovoort gecontroleerd. U ontvangt hierover een kort verslag waarin zowel de staat van uw woning als het voorziene onderhoud beschreven staan. Hiermee weet u precies waar u voor het komende jaar rekening mee moet houden. Door regelmatig een onderhoudscheck uit te laten voeren, voorkomt u schade en dus extra kosten.

Een onderhoudscheck kan ik voor u uitvoeren; neem vrijblijvend contact met me op voor een afspraak.

Verwijderen van alg op tuinmeubelen

Last van alg op uw houten tuinmeubelen? Een schoonmaak beurt met groene zeep en een borstel doet wonderen. Gebruik liever geen hogedrukspuit omdat daardoor de vezels rechtop gaan staan en het hout ruw wordt. Daarna in de olie zetten of gewoon blank laten.

Succes.

Open trap dicht maken en bergruimte creëren

Veel woningen zijn uitgevoerd met een zogenaamde open trap. Dat was destijds “in”.

Nu is zo’n trap vaak een probleem. Het tocht, warmte gaat verloren en vuil komt onder de trap terecht en op de spullen die daar staan.

Een oplossing is de trap dicht te maken en de ruimte onder de trap te benutten als kast, al dan niet afgesloten met een deur.

Klanten waar ik de trap dichtgemaakt heb, zijn erg blij met mijn oplossing.

Maak vrijblijvend een afspraak om te zien wat de mogelijkheden zijn.