Antieke tabakspot restaureren

Restauratie antieke tabakspot ‘Kun jij deze tabakspot restaureren,’ vroeg één van mijn opdrachtgevers mij vorige week. Voor mij op tafel lag een stapeltje stukjes hout van mahonie en essen. Samen met het deksel en de voet van de pot was dit in de 18e eeuw een prachtig tafelstuk.

De tabakspot werd gebruikt om tabak droog in te bewaren. Als het tijd werd voor een ‘rokertje’ kwam de pot op tafel. Net als bij andere voorwerpen gold ook voor de tabakspot: hoe mooier, hoe beter het stuk kon worden gebruikt om mee te pronken.Restauratie antieke tabakspot

Deze tabakspot dateert waarschijnlijk uit het einde van de 18e eeuw en is al sinds die tijd in de familie. Door deze puzzel uit de 18e eeuw in de 21e eeuw weer in elkaar te zetten, ontdekte ik een aantal bijzondere kanten van het ambacht. Zo heeft mijn vakbroeder 250 jaar geleden gebruik gemaakt van een houtdraaibank. Hij heeft eerst alle blokjes vierkant uitgezaagd en tegen elkaar gelijmd en daarna in de vorm gedraaid van de huidige pot. Geen van de stukjes was gelijk, de hoeken waren allemaal anders.

De puzzel zit weer in elkaar. Het heeft me ongeveer 3 uur gekost.